Чим корисний барбарис-7 фактів про його вплив на здоров'я
Барбарис – невеликий чагарник з кислими червоними ягодами, які відрізняються високим вмістом вітаміну C і берберину.
Останнім часом все більше уваги приділяється барбарису за його корисні властивості для здоров'я: від лікування запальних захворювань до профілактики маткових кровотеч і навіть запобігання раку.
Вчені стверджують, що рослина має виражену антиоксидантну дію і може застосовуватися для профілактики ряду захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем. Барбарис також попереджає розвиток онкології, покращує здоров'я шкірних покривів і порожнини рота.
7 фактів про користь ягоди
Нижче розглянуті 7 головних фактів про користь плодів барбарису, які підтверджуються в дослідженнях.
1. Є джерелом цінних нутрієнтів

Барбарис-продукт із середньою калорійністю (близько 84 калорій на 100 грам), який містить наступні біологічно активні речовини:
| назва речовини | відсоток від рекомендованої добової потреби на 100 грам плодів | 
| вітамін С | 213 % | 
| Вітамін Е | 28 % | 
| залізо | 145 % | 
| калій | 11 % | 
| харчові волокна | 15 % | 
Особливо цінується барбарис за високий вміст вітаміну C, який є потужним антиоксидантом (захищає від хронічних захворювань з боку серця і судин, а також від раку), зміцнює імунітет і покращує стан шкіри.
Крім того, барбарис містить невелику кількість цинку, міді та марганцю – мікроелементів, відповідальних за підтримку роботи імунної системи і профілактику безлічі інфекційно-запальних патологій.
2. Антиоксидантна дія
 Барбарис багатий особливим рослинним з'єднанням – берберином, який володіє рядом лікувальних властивостей.
Барбарис багатий особливим рослинним з'єднанням – берберином, який володіє рядом лікувальних властивостей.
Берберин-потужний антиоксидант, який, як стверджують фахівці з Єгипту, може використовуватися для пригнічення вільно-радикальних механізмів і окисного стресу. Саме вільні радикали пошкоджують всі клітини організму і викликають їх злоякісне переродження.
Також берберин знижує концентрацію глюкози в крові, має протизапальну дію і уповільнює прогресування хронічних патологій з боку серцево-судинної і травної систем.
3. Зниження цукру в крові
 Берберин також підвищує чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що покращує утилізацію глюкози клітинами і знижує її концентрацію в крові.
Берберин також підвищує чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що покращує утилізацію глюкози клітинами і знижує її концентрацію в крові.
Таким чином, барбарис впливає на основний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу.
Крім того, берберин, за інформацією італійських вчених, впливає на обмін вуглеводів в кишечнику, сповільнюючи їх всмоктування і запобігаючи різкі скачки глюкози після вживання їжі.
В одному з невеликих досліджень було встановлено , що прийом 1.5 грам берберину на добу приводив до вираженого зниження рівня глікованого гемоглобіну (показника рівня цукру в крові за 3 місяці).
Окремо слід зазначити, що досліджувався вплив виключно екстракту барбарису або окремо берберину. Вплив плодів рослини на організм не вивчалося.
4. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту
 Барбарис, за даними
 експериментів на щурах, уповільнює проходження калових мас в просвіті травної трубки за рахунок впливу на ряд рецепторних комплексів мускулатури кишки.
Барбарис, за даними
 експериментів на щурах, уповільнює проходження калових мас в просвіті травної трубки за рахунок впливу на ряд рецепторних комплексів мускулатури кишки.
Подібна властивість дозволяє використовувати рослина з метою усунення основних симптомів діареї.
Барбарис також може застосовуватися з метою терапії синдрому роздратованого кишечника з переважанням синдрому діареї. Рослина знижує частоту виникнення і тяжкість перебігу діареї.
5. Профілактика метаболічного синдрому
 Метаболічний синдром – це комплекс симптомів, який включає в себе такі патологічні складові: збільшення маси жирової тканини; зниження чутливості інсулінових рецепторів; порушення обміну вуглеводів, пуринів; підвищення артеріального тиску і холестерину в крові.
Метаболічний синдром – це комплекс симптомів, який включає в себе такі патологічні складові: збільшення маси жирової тканини; зниження чутливості інсулінових рецепторів; порушення обміну вуглеводів, пуринів; підвищення артеріального тиску і холестерину в крові.
Метаболічний синдром лежить в основі розвитку гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу, подагри, ожиріння.
Включення барбарису в раціон сприяє корекції факторів ризику розвитку метаболічного синдрому. Зокрема, рослина здатна:
- Нормалізувати холестериновий профіль;
- Знизити артеріальний тиск;
- Зменшити рівень цукру в крові;
- Знизити масу тіла.
Додатково барбарис бореться з окислювальним стресом, який підвищує ймовірність розвитку описаних вище відхилень.
6. Поліпшення здоров'я зубів і порожнини рота
 Згідно з дослідженнями, екстракт барбарису має виражену протизапальну дію і може використовуватися для лікування інфекційних захворювань порожнини рота: стоматиту, гінгівіту.
Згідно з дослідженнями, екстракт барбарису має виражену протизапальну дію і може використовуватися для лікування інфекційних захворювань порожнини рота: стоматиту, гінгівіту.
На думку експертів з Індії, рослина також може застосовуватися в складі схеми терапії пародонтиту, так як має виражену протимікробну дію.
Рекомендується включати барбарис в схеми харчування дітей, а також осіб, схильних до карієсу з метою профілактики деструкції емалі зубів і виникнення інфекційно-запальних захворювань ротової порожнини.
7. Користь для шкіри
 Працівники Тебризького університету медичних наук (Іран ) виявили
, що барбарис ефективний у боротьбі з вуграми.
Працівники Тебризького університету медичних наук (Іран ) виявили
, що барбарис ефективний у боротьбі з вуграми.
Рослина надає протизапальний і антимікробний ефект, усуваючи, тим самим, причину розвитку даної патології. Основною діючою речовиною є берберин.
Експериментальним шляхом доведено , що вживання всього 0,6 грам висушеного екстракту барбарису на добу значно знижує частоту розвитку інфекційних захворювань шкіри.
Шкода і протипоказання
 Незважаючи на ряд доведених цілющих властивостей, при надмірному споживанні або наявності індивідуальних особливостей організму, барбарис може завдати шкоди.
Незважаючи на ряд доведених цілющих властивостей, при надмірному споживанні або наявності індивідуальних особливостей організму, барбарис може завдати шкоди.
До числа побічних ефектів відносять:
- Ускладнення вагітності. Барбарис категорично протипоказаний жінкам при вагітності. Компоненти рослини стимулюють активність мускулатури матки і можуть викликати викидень (на ранніх термінах) або передчасне відшарування нормально розташованої плаценти (на останніх тижнях перебігу вагітності).
- Диспепсичні розлади. зазвичай проявляються у вигляді блювоти або діареї.
- Перехідне порушення функції нирок. при вживанні барбарису в нерозумних обсягах сеча забарвлюється в червоний колір (за рахунок наявності крові).
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, ентерит, виразкова хвороба) . Ягода має виражену подразнюючу дію на слизові оболонки.
- Алергічні реакції . У науковій літературі не описано жодного випадку алергії на барбарис, однак, це не виключає можливість її розвитку.
Правила вживання
 Рекомендована максимальна добова норма свіжого барбарису – до 150 грам. Перевищення даного показника загрожує розвитком побічних ефектів.
Рекомендована максимальна добова норма свіжого барбарису – до 150 грам. Перевищення даного показника загрожує розвитком побічних ефектів.
Також не слід їсти ягоди в вранці на голодний шлунок або у вечірні години. Вживання рослини натщесерце викликає сильне подразнення слизових оболонок шлунково – кишкового тракту, а перед сном-перевантаження травного апарату і поява проблем зі сном.
На основі барбарису можна приготувати багато страв. Його плоди широко використовуються в кулінарії для приготування соків, вин і лікерів, десертів (цукерок, желе, джемів, варення, сиропів). Сушені ягоди барбарису, листя і навіть коріння чагарнику використовуються при готуванні чаїв, відварів і настоянок.
Рецепти приготування
Нижче представлено кілька рецептів на основі барбарису.
1. Чай з листя
Буде потрібно:
- 500 мл окропу;
- 30 грам подрібненого листя рослини;
- Цукор і м'ята – за смаком.
Рецепт:
- Залити барбарис окропом. При необхідності додати цукор.
- Накрийте кришкою і дайте настоятися 10-15 хвилин.
- Додати цукор.
2. Варення
Інгредієнти:
- 1200 грам ягід барбарису;
- 1200 грам цукру;
- 400 мл води.
Схема рецепта:
- Ретельно відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
- Залити барбарис холодною водою і залишити на 7-8 годин.
- Злити воду, додати в неї цукор. Довести до кипіння і варити 5-7 хвилин на повільному вогні до отримання сиропу.
- Додайте ягоди в сироп і варіть ще 40-50 хвилин на повільному вогні. При необхідності – закатати в банки.
3. Настоянка
Буде потрібно:
- 150 грам ягід барбарису;
- 500 мл горілки;
- 5 ст.л. цукру.
Рецепт:
- Перебрати ягоди, видалити плодоніжки. Злегка розім'яти ложкою.
- Залити ягоди горілкою, додати цукор, закривати щільною кришкою і поставити в темне прохолодне місце на 30 діб.
- Кожні два дні – збовтувати посудину для рівномірного перемішування вмісту.
Висновок
- Барбарис володіє доведеними лікарськими якостями завдяки вмісту ряду вітамінів і антиоксидантів.
- Він знижує ризик розвитку метаболічного синдрому, злоякісних пухлин; покращує здоров'я порожнини рота, шлунково-кишкового тракту і шкірних покривів.
- Важливо пам'ятати, що ягода має ряд протипоказань і заборонена до вживання при вагітності.





